Julgodis

Årets godiskok är klart och resulterade i följande läckerheter: Knäck, nougatkola, snöbollar, fudge, amarettotoppar och mozartkulor.


Recepten:

Knäck

1 1/2 msk smör
1 1/2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
1 dl skalad och hackad mandel

Blanda smör, grädde, socker och sirap och koka tills kolaprovet kan göras, tar väl en 40 minuter ungefär. Blanda i mandeln. Häll i knäckformar. Ca 70 st. Mina blev litet mjuka, nästa gång skall jag inte röra i grytan och se om de blir bättre.

Nougatkola
Från kokaihop

1 dl socker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
100 g nougat
25 g choklad

Blanda och koka socker grädde och sirap tills kolaprovet kan göras. Rör inte i grytan. Dela nougaten i centimeterstora kuber. Häll smeten i knäckformar och tryck ner en nougatbit i varje. Låt svalna. Smält chokladen på vattenbad och droppa på. Ca 45 st.

Snöbollar

300 g vit choklad
100 g smör
1 dl socker
6 dl havregryn
ca 1 msk pressad apelsin
ca 1/2 msk pressad citron
kokosflingor

Smält 200 g choklad på vattenbad. Ta av värmen och blanda i smör, socker, havregryn, apelsin och citronsaft. Ställ i kylen en liten stund så det går att forma bollar. Smält resten av chokladen och doppa bollarna i den och rulla i kokos.

Fudge

5 dl mjölk
8 dl socker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
50 g smör
1 msk vaniljsocker
(1 dl skalad och hackad mandel, om du vill)

Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en kastrull och koka tills kolaprovet kan göras, tar en liten evighet, en timme eller så, så ha tålamod. Ta av värmen och blanda i smör och vaniljsocker. Vispa kraftigt tills det tjocknar och svalnar något. Blanda i eventuell mandel, häll i en smord form, låt svalna och skär i fyrkanter.

Fikon- och Amarettotoppar
Från ica

200 g torkade fikon
50 g smör
150 g mandelmassa
1/2 dl amarettolikör
2 dl ströbröd
300 g mörk choklad

Skär bort skaften på fikonen och kör dem, smöret, mandelmassan, amaretton och ströbrödet till en jämn smet i matberedare. Forma till toppar. Smält chokladen på vattnbad och doppa topparna.

Mozartkulor

Mandelmassa
Nougat
Choklad

Forma bollar av mandelmassan med nougat inuti. Enklast är det om man gör en rulle av mandelmassan och skär i skivor, gröper ur en liten grop i mitten av skivan och lägger på en bit nougat, sen kan man "vika upp" mandelmassan runt nougaten. Smält chokladen på vattenbad och doppa bollarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar