En jättegod cheesecakechokladkaka

Det här är ett tyskt recept som jag fick av en kollega. Russicher zupfkuchen kallar de kakan där. Översättning? Tja, "ihopplockkaka" eller nåt kanske? Den är så god att jag måste dela med mig. Fast den är väldigt mäktig, med sina nästan hälsovådliga mängder smör.

Deg:
300g (ca 5 dl) mjöl
200g smör
150g (ca 1,5 dl) socker
2 ägg
2 msk Kakao
ca 2 tsk Bakpulver

Knåda ihop degen och tryck ut 2/3 av den i en rund bakform

Kvargsmet:
150g (ca 1,5 dl) socker
500g kvarg eller kesella
250g smör
3 ägg
ca 2 tsk Vaniljsocker
ca 1/2 dl vaniljsåspulver. Det skall egentligen vara vaniljpuddingpulver, men det verkar inte finnas i Sverige, så vaniljsås får duga.

Smält smöret. Rör ihop. Häll smeten på degen i bakformen. Fördela resten av degen i klickar som trycks ner i smeten.

Ugnsvärme: 200 grader
Baktid: 45 min
Den skall vara guldgul.

Låt kakan kallna ordentligt innan den skärs upp. Den är rinnig när den tas ut från ugnen, men stelnar när den blir kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar