Sex sorters sill
Förutom godiskok har jag ägnat mig åt sillinläggning i veckan. Det blev glasmästarsill, citrussill, svartvinbärssill, currysill, senapsgravad strömming och sillsallad. Till de första 4 använde jag inläggningssill på burk, så enkelt var det.
Recept:
Lag
Enligt någon sorts standardrecept som jag hamnade på vart jag än googlade
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
1 msk kryddpepparkorn
1/2 msk svartpepparkorn
10 kryddnejlikor
Glasmästarsill
En sats lag
1 burk inläggningssill
1 morot
1/2 rödlök
5 cm purjolök
1 msk senapsfrön
Koka upp lagen, skär grönsakerna i skivor, och lägg i dem och senapskornen, låt svalna i kylskåpet och lägg sedan i sillen, skuren i bitar.
Citrussill
En sats lag
5 stjärnanis
1 burk inläggningssill
1/2 citron i skivor
1/2 apelsin i skivor
litet skalremsor från de andra halvorna
Någon msk hackad rödlök
Koka upp lag med stjärnanis, låt svalna i kylskåp. Varva sill, skuren i bitar, och frukt i en burk och häll över lagen.
Svartvinbärssill
Med våra egna bär och hemgjorda saft.
En sats lag
1/2 dl svartvinbärssaft
1/2 dl svarta vinbär
Blanda den uppkokade och avsvalnade lagen med saft och lägg i sill och bär.
Currysill
Från recept.nu
1 sats glasmästarsill
0,5 äpple
0,5 dm purjolök
10 st syltlökar
2 msk curry
1 msk honung
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
Skiva purjolöken och hacka äpple och syltlök. Blanda allt och smaka ev av med salt och peppar. Blanda ner sillen och låt stå i kylskåp över natten.
Senapsgravad strömming
Ur någon gammal Allt Om Mat som vi inte har kvar.
Lag:
600 g strömmingsfilé
4 dl vatten
1 dl ättiksprit
1 msk salt
1 tsk svartpepparkorn
2 msk olja
Dillstjälkar
Blanda lagen och lägg i strömmingen. Låt stå i 5-10 timmar, eller över natten.
Sås:
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl gräddfil
1/2 msk svensk senap
1/2 msk frans senap
1 tsk salt
1 1/2 dl dill
1 dl persilja
1/2 dl gräslök
2 msk citron
(ev. 1-2 pressade vitlöksklyftor)
Blanda såsen. Tag upp strömmingen ur lagen och varva med såsen i en skål. Färdigt att äta, men vinner på att stå kallt ett dygn till.
Sillsallad
7-8 inlagda rödbetor
1 äpple
1/2-1 dl inlagd gurka
1 stor salt sillfilé
1/2-1 dl kött, t ex en kokt tunga
Lag:
1 1/4 dl rödbetsspad
1 1/4 dl grädde
litet ättika
colemans senapspulver eller dijonsenap
Hacka alla grönsaker, kött och fisk, och bland i en skål. Blanda ihop lagen, smaka av och häll över. Tänk på att fisken är salt när du smakar av lagen, det behövs inget mer salt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar