Jag lägger här ut ett recept på irländsk fruktkaka som har blivit tradition hemma hos oss.
225 g smör
225 g mörkt muscovadosocker
6
ägg
340 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
ca. 1 dl whiskey (eller mer)
rivet skal av en citron,
675 g torkad frukt t.ex. russin, fikon etc. efter behag.
60 g
skalad mandel
225 g fruktskal (såna små kanderade fyrkanter, typ
suckat)
1/2 tsk "mixed spice", pepparkakskrydda är okej
60 g mald
mandel
Man kan även ha cocktailbär istället för litet av den torkade frukten. Dessutom hävdas att kakan blir saftig om man har i ett rivet äpple,
eller riven mandelmassa, men det har jag inte provat. Engelsk/irländsk
mixed spice innehåller andra kryddor än svensk pepparkakskrydda, bl.a.
koriander.
Kvällen innan ska all frukt och skal ligga i blöt i
hälften av whiskeyn. Använder du annan frukt än russin ska du klippa/skära den i
små bitar. Själv tycker jag att 1/2 dl känns för litet för att lägga all frukt i blöt i, brukar ta minst en deciliter till det.
Dagen därpå: förbered en kakform på typ 23-25 cm i diameter
(eller en fyrkantig motsvarig). Smöra den, och klä den med bakplåtspapper som
också är smörat.
Sedan rör du smör och socker pösigt. I en annan skål vispar
du ihop äggen med pepparkakskryddan, och sedan tillsätter du detta till
smör-socker-blandningen lite i taget, och rör väl mellan varven.
Vänd
ner siktat mjöl och bakpulver.
Blanda ner frukten och whiskeyn den legat
i.
Häll i kakformen, bre ut den så det är ett jämnt lager, gör en liten
fördjupning i mitten bara (alltså så att smeten är tjockare utmed kanterna).
Grädda i 175 grader. I kokboken står det 3½ timme, men den brukar
vara klar tidigare. Kolla med sticka. (Jag brukar ibland täcka med folie den sista tiden så den inte blir bränd på ytan.)
Ta ut den och häll över
resten av whiskeyn (1/2 dl till).
Låt kallna helt. Vira in i folie el.dyl. och låt stå
i en till två månader. Efter engelskt mönster skall man ta ut den ungefär var tionde dag och hälla på
mer whiskey.
Lästips: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/
... stmas-cake
Underbar kaka gjort den sen 80-talet. Men bakar den i 150 grader. Ännu lägre om ugnen har varmluft.
SvaraRaderaDen står inne bortåt 3 timmar.